Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 55

За Светото Предание (04.02.2016)

Сите што вистински веруваат, соединети во Светото предание на верата, во целост и преку преемство, според Божјото устројство ја сочинуваат Црквата, која е верно хранилиште на Светото предание, или, според зборовите на светиот апостол Павле; Црква на живиот Бог, столбот и тврдината на вистината (1 Ти...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 59

Вера и откровение (09.03.2016)

Со вера се раководат морепловците кога ја доверуваат својата судбина на малечко дрвце, па непостојаното движење на брановите го претпочитаат и пред најтврдата земјена стихија, та се предаваат себеси на неизвесите надежи и имаат толку голема вера која за нив е понадежна од секое сидро“ (Петто огласит...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 58

Скопска Црна Гора – македонска “Света Гора” (1)

Нема ни еден крај во нашата држава кој на толку мал простор има толку многу манастири и цркви колку ги има подпланинскиот предел на Скопска Црна Гора. Во своите 11 села има девет манастири и околу дваесет поголеми и помали цркви. Поради тоа тој предел во минатото населението – Црногорците, понекогаш...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 59

Старец Силуан - ЗА МАЈКАТА БОЖЈА

Кога душата е во љубовта Божја, о, колку е се благопријатно. Но, и при љубовта Божја постои тага. Колку е поголема љубовта, толку е поголема и тагата. Божјата Мајка никогаш не згреши ниту со една помисла, и никогаш не ја изгуби благодатта. Но, и Таа многу тагуваше. А кога стоеше под Крстот, Нејзинат...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 55

Манастир Св. Никола, с. Љубанци (скопско) - Архива(I)

Аваа Исак се разболе и од голема болест и долго остана болен; а братот му подготви малку каша и во неа стави капинки; и Старецот не сакаше да ја вкуси. А братот почна да го моли говорејќи:„Земи малку, авво, заради болеста.“А Старецот му рече: „ Навистина брате, во оваа болест сакав да останам триесе...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 46

ЦРКОВНОТО КНИЖЕВНО НАСЛЕДСТВО НА СЛЕПЧЕНСКИОТ МАНАСТИР

Овој труд содржи 14 поглавја во кои се опфатени повеќе векови творештво, од најстарите сочувани Слепченски ракописи, пергаментни и хартиени ракописи, Слепченски поменици, ракописите од поедини слепченски книжевници како Висарион, Пахомиј, Матеј, Сисој и др. до ракописи од XVII век, и старопечатни цр...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 56

НАДВОРЕШНИОТ ИЗГЛЕД И МОРАЛНАТА ВИСИНА HA ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – Таа беше Дева не само по тело, туку и по душа…!

НАДВОРЕШНИОТ ИЗГЛЕД И МОРАЛНАТА ВИСИНА HA ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА Црковно-историскиот писател Никифор Калист го зачува преданието за надворешниот изглед на Богородица. Тој вели: Богомајката беше co среден раст или како што некои кажуваат, малку повисока од среден раст, косата и’ е златовидна, очите живи...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 58

ОДЛИЧЕН ПРИРАЧНИК ЗА ТОА, КАКО ТРЕБА ДА СЕ ИСПОВЕДАМЕ!

Богоустроеност на исповедта Исповедта е од Бога востановена Света Тајна заради простување на гревовите, сторени по крштевањето. Востановена е кога Господ, пo Своето Воскресение, им рекол на Своите ученици: „Примете Дух Свети! На кои ќе им ги простите гревовите, ќе им се простат, а на кои ќе им ги за...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 63

Во нашите помисли е ‘проблемот’! Старец Пајсиј

Старец Пајсиј Светогорец: – А зошто, старче, понекогаш еден ист настан еден човек го смета за благослов, а друг за несреќа? -Секој од нив го толкува во склад со својата помисла. Секое нешто можеш да го видиш од добра или од лоша страна. Сум чул за следнава случка: Во еден манастир кој се наоѓал во н...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 56

Господ сѐ ќе среди!

ФАЛА НА БОГА ЗА СЕ’ Св. Николај  (Велимировиќ) Еден богат човек живеел во својот замок. Тој имал сѐ и од сѐ му здодеало. Паднал во униние. Тогаш човекот решил да отиде на пат за да се развесели некако. Но ништо не помагало. Тој и понатаму бил тажен. Во еден момент, тој застанал да одмори. Погледнал...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 53

МИЛОСРДИЕТО Е ПОГОЛЕМО И ОД НАЈСТРОГИОТ ПОСТ!

Свети Јован Златоуст ги советува сите оние што се достапни на совет: „Kora ќе се наситиш – сети се на гладниот. Kora ќе ја згасне жедта – сети се на жедниот. Kora ќе се згрееш – сети се на тој што се смрзнува. Ако живееш во дом што e голем и богато украсен – доведи во него и бездомник. Ако се весели...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 56

За умносрдечната молитва Св. Василиј Велики и Лествичник … (Добротољубие)

21. И свети Јован Златоуст учи за молитвата внатре во срцето, со зборовите „Господи, Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме!” И великиот свети Јован Златоуст говори: „Ве молам, браќа, никогаш не нарушувајте го и не презирајте го правилото на оваа молитва.” А малку понатаму додава и вели: „Монахот е д...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 60

„Вниманието што jа бара молитвата, – ќе jа најде молитвата!“ – Добротољубие

23. Оној што сака да биде мисловно трезен, секој, а особено почетниот, потребно е, за полесно вежбање во молитвата, да живее безмолвно, во недоволно осветлена ќелија, зашто, преку тоа, сосема природно, умот и мислите ќе се собираат некако во едно Кон ова што го кажавме досега, како кон најглавно, шт...

Read More

Popular Posts