Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 59

Лекот во лудилото на помислите...

 Лекот во лудилото на помислите За мене помислата, секоја мисла е најголемото страдање што постои под небото, додека не се преобрази во Богомисла, во Христова мисла, односно додека не се рационализира, не се даде смисла.Навистина, мислата е пекол, ако не се преобрази во Христова мисла.Без причина, ч...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 61

Мајко моја, зошто е твојата храна толку слатка?

 Мајко моја, зошто е твојата храна толку слатка?~ Драги мои деца, кога јас бев мало дете и ја прашував мајка ми: – Мамо, зошто ти е толку слатко јадењето?– Има тајна синко, но полека ќе ти кажам.И на крајот, бидејќи секогаш велев:– Мамо, зошто ти е толку слатко јадењето?Таа ми кажа: – Дете мое, кога...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 62

Поуки од Старец Николај Гурјанов

 Поуки од Старец Николај Гурјанов1. Нашиот живот е благословен... Дар од Бога... Имаме богатство во нас - душата. Ако ја спасиме во овој привремен свет, каде што дојдовме како туѓинци, ќе го наследиме Вечниот живот. 2. Барајте чистота. Не слушајте лоши и валкани работи за никого... Не се задржувајте...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 60

До Индија па преку улица

Старец Никон СветогорецПред неколку години во мојот скит престојуваше еден човек, кој живеел спроти Православниот манастир, надвор од Лондон, познат по неговиот основач, Манастирот на Свети Јован Крстител во Есекс. Англичанецот живеел преку улица од манастирот. Но поради забуни од неговата Мајка Црк...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 65

Петров пост: зошто е потребeн?...

  Петров пост: зошто е потребен?„Страста“ за „неопходноста или бескорисноста“ на Петровиот пост се појавува секоја година. Фразата дека се потребни само зимски Рожденски Пост и пролетен Велигденски пост, а останатите се непотребни, доста често може да се прочита не само на интернет, туку и да се слу...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 62

Духовната комуникација на Свети Јаков Цаликис со Свети Пајсиј Светогорец

  Духовната комуникација на Свети Јаков Цаликис со Свети Пајсиј СветогорецСè уште бев лаик, ученик во црковната гимназија во Ламија, во 1986 година со име Јоанис. Заминав на Света Гора и го посетив, по благослов што го имав од мојот старец отец Јаков Цаликис, старецот Пајсиј, да се посоветувам дали...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 55

Преку страдање - до радост

 Преку страдање - до радост„За добро ми беше силната тага“ (Исаија 38:17 ).Блажен е тој што може искрено да ги повтори овие зборови. Блажен е оној чија тага не го стврдна срцето, туку се претвори во добро за душата. Таквото влијание на тагата е сосема можно по Божјата благодат, тоа е нејзината висти...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 59

Читај, читај! Сето тоа е напишано од Светиот Дух!...

 Читај, читај! Сето тоа е напишано од Светиот Дух!Еднаш го замолив Свети Порфириј да ми каже нешто за молитвата. И јас чекав да ми зборува за умствената молитва: Господи Исусе Христе, помилуј ме. А Светиот ми вели:Читај, читај! Песнопенија, химни, молитви, тропари на нашата Црква. Сето тоа е напишан...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 57

Каде е љубовта?

Пишува: Игумен Фотиј, манастир Св. Јоаким Осоговски За да ја сфатиме љубовта, треба да ја конципираме нашата православна вера. Да ја перцепираме нашата улога во животот. Да ја перцепираме православната теологија, преку учењето на светите Отци на нашата Света Црква. За да стекнеме љубов, треба да...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 58

Духовната состојба е поделена на 3 чина и соодветно на нив делува благодатта во човекот.

 Духовната состојба е поделена на 3 чина и соодветно на нив делува благодатта во човекот. Првата состојба се нарекува прочистување, таа го прочистува човекот. Оваа благодат што е сега во вас се нарекува прочистувачка благодат. Тоа го поттикнува човекот на покајание.Секоја подготвеност за духовното,...

Read More

Popular Posts