Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 40

...Ти му зборуваше на Светителот, следи го, направи го твој. Побарајте ги неговите молитви, побарајте сè што ви треба...

 ...Ти му зборуваше на Светителот, следи го, направи го твој. Побарајте ги неговите молитви, побарајте сè што ви треба...Кога нашиот поглед ќе се сврти кон Светителите, кога ги проучуваме, во нас се раѓа желбата за нивниот живот.Ја гледаме нивната вистинитост, нивната блискост со Бога, дека живееле...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 55

Без Христос, нема решение за трагедијата на земната историја на човештвото...

 Без Христос, нема решение за трагедијата на земната историја на човештвотоГордоста е грозна темнина, антитеза на Божествената добрина. Гордоста е почеток на злото, корен на секоја трагедија, сејач на омраза, уништувач на мирот, предмет на поредокот воспоставен од Бога. Ова е суштината на пеколот.Го...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 54

Искушенија во пустината

 Искушенија во пустината„И беше таму, во пустината, четириесет дни искушуван од сатаната“ ( Марко 1:13 ) .Често мислиме дека сатаната има поголема моќ над нас во толпата отколку во пустината, но се лажеме. Библијата често покажува дека искушението е секогаш најголемо во пустината. Падот на големите...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 48

Светоста не е заразна, туку остварување

 Светоста не е заразна, туку остварувањеМонах Мојсеј СветогорецЕдна вечер добив телефонски повик од жена.- Отец Мојсеј, сега кога старец Пајсиј заспа, кој е на негово место?- Вашиот духовник.- Дали го познаваш, отец?- Не.- Како го кажувате тоа?- Слушајте госпоѓо, светоста не е заразна, туку остварув...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 50

Колку чини едно чудо

 Колку чини едно чудоЕдно девојче ја зеде својата касичка прасенце и ја испразни нејзината содржина. Три пати ги изброја ситните парички, за да не направи ниту една грешка. Имаше точно еден долар и 11 центи. Ги зеде монетките и тргна кон блиската аптека. Аптекарот во тој момент зборуваше со еден дот...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 53

Живејте во Христа деца мои!

 Живејте во Христа деца мои!Ние свештениците извршуваме многу Свети Тајни во нашиот свештенички живот. Наидуваме на случаи како венчавки кои воопшто не ги интересира Христос и прават ваква свадба за светот. Нив воопшто не ги интересира духовниот дел. Родителите ги крштеваат своите деца за името (што...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 53

Зошто ја палиме свеќата?

 Зошто ја палиме свеќата?Прво : Затоа што нашата вера е светлина. Христос рекол: „Јас сум светлината на светот“.Светлината на свеќата не потсетува на светлината со која Христос ги осветлува нашите души.Второ : Да не потсети дека и нашите животи мора да бидат светли како светиите, односно луѓето кои...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 54

На кого ќе му го посветам денот?...

 На кого ќе му го посветам денот?Има моменти во нашиот духовен живот кога одиме надолу... или од долготрајна немарност, или од нашата психичка состојба, или од надворешни фактори, или од комбинација на многу фактори.Една грешка следи друга, страстите се будат и гревовите ни стануваат навика. Божјата...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 53

Прослава на свети Наум Чудотворец, во неговиот манастир во Охрид

„Како помошник на јерархот Климента, божествениот Наум дојде меѓу народот македонски, и го просвети со светлината на проповедањето. Затоа сега со него се прославува“ (песна од канонот на Утрена на преп. Наум Охридски Чудотворец) Нашиот преподобен Наум, нашиот заштитник кој бдее над водите од прек...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 55

Беседа на празникот на преподобниот Наум Охридски од Митрополитот Пимен

Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух, Спомнувајќи си за свети Наума по илјада и којзнеа кој пат, тука на местото на неговата почивка, но и пред престолот на кој и тој самиот, благодарејќи на Бога, служел света литургија и преку Телото и Крвта на Христа Бога се соединувал со Бога и со сиот вере...

Read More

Popular Posts