Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 43

Акатист на преподобниот отец наш Наум Охридски чудотворец

   Акатист на преподобниот отец наш Наум Охридски чудотворецРадоста твоја Науме свети, заблеска вис небеса, кога Вишниот по твоите молитви погледна на родот човечки, затоа со едно срце и една уста повикуваме:Радувај се, оче преподобен Науме по чии молитви, небесната благодат срце и души ни лекува!Ик...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 53

Преподобен Наум Охридски

„Оние, пак, кои се Христови, го распнаа телото своесо страстите свои и похотите“ (Гал. 5, 24) Распадливата и минливата убавина од овој свет ги привлекува кон себе луѓето кои жеднеат за неа, па тие, заради малку сласт, се колебаат во своите чувства и во својот ум, па не само што го презираат ветен...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 48

Злото што го содржи гревот...

 Злото што го содржи гревотБог е врвното добро, кое мора да го сакаме, додека гревот е крајното зло, кое мораме да го мразиме.Бог е огромен океан на совршенство, додека гревот е бездна без дно на злобата.Бог е добар бескрајно подобар од сите добри работи, додека гревот е зло бескрајно полошо од сите...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 46

Херувимската песна

По разделувањето на чинот на проскомидија и по и неговото префрлање пред почетокот на Литургијата, на местото на неговото извршување останало само пренесувањето на даровите од садохранилницата (проскомидија) до светата трпеза. Ова пренесување се нарекува Голем вход. Додека трае подготовката за из...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 45

Пост без фарисејство

  Пост без фарисејство"Кога постите, не бидете жалосни како лицемерите; зашто тие си ги прават лицата мрачни, за да се покажат пред луѓето дека постат. Вистина ви велам, оти тие ја добиле веќе својата награда. А ти, кога постиш, помажи ја главата своја и измиј го лицето свое,па да се покажеш дека по...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 46

Покажи ми ја личноста

Автор: Архимандрит Варнава Ламбропулос Кога еднаш незнабожецот Автолик побарал од св. Теофил Антиохиски да му го покаже бог во кој верува, Теофил му одговорил: „Покажи ми ја личноста и ќе ти го покажам мојот Бог“. Одговорот на светителот нè потсетува дека во историјата на човечката цивилизација,...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 52

Свети Јован Шангајски - Наставник во Битолската семинарија(богословија)

 Свети Јован Шангајски - Наставник во Битолската семинарија(богословија)(сеќавања на еден семинар)„Помнете ги и вашите наставници, што ви го проповедаа словото Божјо, и, имајќи го пред очи крајот на нивниот живот, подражавајте ја верата нивна.“ (Евр. 13:7) .Поминаа речиси пет децении откако еден мно...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 55

Велат дека молењето додека се лежи е грев...

 Велат дека молењето додека се лежи е гревВсушност, многу зависи од тоа за каква молитва зборуваме - за исполнување на молитвеното правило дома, молитва во црква или за непрестајна, внатрешна молитва. И, исто така, за тоа дали молитвата додека се лежи е поврзана со мрзеливост или дали физичката сост...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 51

„Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме“

  „Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме“   - Старче, како се чита молитвата?   „Подобро е да се каже во целост: „Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме“, бидејќи молитвата ја содржи целата догма на верата. Ако ви е тешко да го изговорите целосно, тогаш кажете: „Господи Исусе Христе, по...

Read More
Image description
Поуки
  3 weeks ago
 • 51

Душата предадена на волјата Божја не се плаши од ништо

 Душата предадена на волјата Божја не се плаши од ништоСвети Силуан Атонски и Свети Софрониј Сахаров Големо добро е да се предадеш на волјата Божја. Тогаш Самиот Господ е во душата и не доаѓа друга мисла, душата се моли со бистар ум и ја чувствува љубовта Божја, макар и физички да страдала. Кога ду...

Read More

Popular Posts