Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 48

Богатство во глинени садови

 Богатство во глинени садови„Но таа ризница ја носиме во глинени садови, та преизобилната сила да Му се оддава на Бога, а не нам“ ( 2. Кор. 4:7 ).Какво богатство е ова? Апостол Павле го објаснува ова во претходниот стих: „Он ги озари срцата наши за да биде познанието на славата Божја во лицето на Ис...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 52

Кога се молите за некого (без разлика кој), го обвивате во љубов

 Кога се молите за некого (без разлика кој), го обвивате во љубовКога се молите за некого (без разлика кој), го обвивате во љубов. Брановите на вашата љубов патуваат и влијаат на оној за кој се молите. околу него се создава штит за одбрана и го опкружува, водејќи го кон неговото добро.  Гледајќи го...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 48

ШТО Е ЧУДО ВО ЦРКВАТА?

 ШТО Е ЧУДО ВО ЦРКВАТА?Како се случува кога ќе пристигнете? Со најголема тага, кога веќе не знаат каде да одат, луѓето одат кај свештеникот. Можеби сè уште не знаат за Бога, но бараат помош и интуитивно чувствуваат и се надеваат дека свештеникот ќе им помогне. И навистина мора да им помогне - да се...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 48

Што е Тама?...

 Што е Тама?Тоа е ветувањето што човекот му го дава на Бога од благодарност или поради грев. Од нашите села околу Битола, многу млади луѓе одат на работа во далечните места на светот.При нивното заминување, мајките или сестрите тајно му ветуваат на Бога за нивното здравје и безбедно враќање. Овие же...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 50

Лош ден...

 Лош ден...Пред некој ден се чувствував лошо. Еден пријател ме виде и ме праша. „Не си во ред;“. „Добро сум“, одговорив, „Едноставно не се чувствувам добро додека зборуваме. Но, наскоро ќе помине, фала богу...“. „И што ќе правиш сега? ме праша. „Ништо... Не морам ништо да правам, исто како што небот...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 53

Да го чуваме во тајност Бог не постапува кон луѓето како по Њутновиот закон...

 Да го чуваме во тајност Бог не постапува кон луѓето како по Њутновиот законВерата е доблест на волјата. Ја сакам оваа формула и често ја паметам во разговорите за светогледот на еден верник. Иако, се разбира, ако кажеме дека верата бара волја, тогаш ова исто така може да се разбере на таков начин ш...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 51

Прослава на свети Наум Охридски во манастирот на Попова Шапка

На 3 јули 2024, денот кога Црквата го слави споменот на преподобниот чудотворец и отец наш Наум Охридски, во манастирот „Св. Наум Охридски“ на Попова Шапка се отслужи Архијерејска Божествена Литургија на која чиноначалствуваше Неговото високопреосвештенство, Митрополитот тетовско-гостиварски г. Јоси...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 48

Молитви кога сме на работа

 Молитви кога сме на работаДодека работите, повторете кратка молитва, како „Господи, помилуј“.Гледајќи дека вашата работа оди добро, кажете: „Слава Ти, Господи“. Гледајќи дека не ѝ оди добро, молете се: „Пресвета Богородица, светители Божји, молете се на Господа за мене“.Ако со тебе се борат лоши ми...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 49

За чудата кои се случувале во манстирот Свети Наум Охридски Чудотворец постојат многу сведоштва. Тие се жив доказ за светоста на овој храм, и чудотворната моќ на моштите на Свети Наум.

 За чудата кои се случувале во манстирот Свети Наум Охридски Чудотворец постојат многу сведоштва. Тие се жив доказ за светоста на овој храм, и чудотворната моќ на моштите на Свети Наум.Поп Стеван Ѓорѓевиќ од Охрид го раскажува овој случај, на кој бил очевидец:Во 1900 годинa седевме неколкумина после...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 43

Четирите завети на Свети Наум Охридски

 Четирите завети на Свети Наум Охридски EmptyЧетирите завети на Свети Наум– составено според предание –Запис на светиот Владика НиколајЕден ден пред Божиќ, кога свети Наум ја беше завршил светата Литургија во манастирот и ги беше причестил монасите и народот, почувствувал дека му се приближува разде...

Read More

Popular Posts