Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 53

На кого ќе му го посветам денот?...

 На кого ќе му го посветам денот?Има моменти во нашиот духовен живот кога одиме надолу... или од долготрајна немарност, или од нашата психичка состојба, или од надворешни фактори, или од комбинација на многу фактори.Една грешка следи друга, страстите се будат и гревовите ни стануваат навика. Божјата...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 49

Зошто ја палиме свеќата?

 Зошто ја палиме свеќата?Прво : Затоа што нашата вера е светлина. Христос рекол: „Јас сум светлината на светот“.Светлината на свеќата не потсетува на светлината со која Христос ги осветлува нашите души.Второ : Да не потсети дека и нашите животи мора да бидат светли како светиите, односно луѓето кои...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 49

Живејте во Христа деца мои!

 Живејте во Христа деца мои!Ние свештениците извршуваме многу Свети Тајни во нашиот свештенички живот. Наидуваме на случаи како венчавки кои воопшто не ги интересира Христос и прават ваква свадба за светот. Нив воопшто не ги интересира духовниот дел. Родителите ги крштеваат своите деца за името (што...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 41

Колку чини едно чудо

 Колку чини едно чудоЕдно девојче ја зеде својата касичка прасенце и ја испразни нејзината содржина. Три пати ги изброја ситните парички, за да не направи ниту една грешка. Имаше точно еден долар и 11 центи. Ги зеде монетките и тргна кон блиската аптека. Аптекарот во тој момент зборуваше со еден дот...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 39

Светоста не е заразна, туку остварување

 Светоста не е заразна, туку остварувањеМонах Мојсеј СветогорецЕдна вечер добив телефонски повик од жена.- Отец Мојсеј, сега кога старец Пајсиј заспа, кој е на негово место?- Вашиот духовник.- Дали го познаваш, отец?- Не.- Како го кажувате тоа?- Слушајте госпоѓо, светоста не е заразна, туку остварув...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 48

Искушенија во пустината

 Искушенија во пустината„И беше таму, во пустината, четириесет дни искушуван од сатаната“ ( Марко 1:13 ) .Често мислиме дека сатаната има поголема моќ над нас во толпата отколку во пустината, но се лажеме. Библијата често покажува дека искушението е секогаш најголемо во пустината. Падот на големите...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 45

Без Христос, нема решение за трагедијата на земната историја на човештвото...

 Без Христос, нема решение за трагедијата на земната историја на човештвотоГордоста е грозна темнина, антитеза на Божествената добрина. Гордоста е почеток на злото, корен на секоја трагедија, сејач на омраза, уништувач на мирот, предмет на поредокот воспоставен од Бога. Ова е суштината на пеколот.Го...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 35

...Ти му зборуваше на Светителот, следи го, направи го твој. Побарајте ги неговите молитви, побарајте сè што ви треба...

 ...Ти му зборуваше на Светителот, следи го, направи го твој. Побарајте ги неговите молитви, побарајте сè што ви треба...Кога нашиот поглед ќе се сврти кон Светителите, кога ги проучуваме, во нас се раѓа желбата за нивниот живот.Ја гледаме нивната вистинитост, нивната блискост со Бога, дека живееле...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 42

Слово на денот на Раѓањето на Светиот Претеча и Крстител Господов Јован

  Слово на денот на Раѓањето на Светиот Претеча и Крстител Господов ЈованПророк и предвесник на Христовото доаѓање, достоен за пофалба, збунети сме, кои со љубов те почитуваме.Па, како да не бидеме збунети, како да се пофалиме достојни за тоа, за што Самиот Господ Исус Христос рекол дека меѓу родени...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 38

Божјиот избор и изборот на луѓето...

 Божјиот избор и изборот на луѓетоБраќа мои,  Божјиот избор е различен од човечкиот избор .Бог го избра Авраам, старец без деца од сто години, да биде најплоден човек од сите луѓе на светот.Тој ги избрал потомците на Авраам да бидат многубројни како ѕвездите на небото и зрната песок на морскиот брег...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 38

Каква е Вашата вера

 Каква е вашата вера...Еднаш еден Узбекистанец дојде кај Свети Серафим Саровски, го донесе својот петнаесетгодишен син, падна пред нозете на свештеникот и кажа: „Руски отец!  Молете се за нашиот син, тој е болен!  - Дали веруваш дека Бог може да помогне?  - го праша отец Серафим.  - Јас верувам!  -...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 44

Христовото писмо

 Христовото писмо„Вие сте нашето писмо, напишано во нашите срца, кои го познаваат и читаат сите луѓе“ ( 2. Кор. 3:2 ).Така е. Апостол Павле го одредува степенот на моралниот стандард на Коринтјаните; за него тие претставуваат „вие се јавувате како Христово писмо, составено преку нашата служба, напиш...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 44

Зошто верувам?...

 Зошто верувам?Зошто верувам? Гледам во себе, во моите искуства и чувства, а сепак не наоѓам одговор.Што значи Бог за мене? Начин да се толкува светот и животот? НЕ!Прво, јасно ми е дека ова објаснување не е изворот на мојата вера во Него и второ, дека мојата вера во Бог рационално не ги „објаснува“...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 34

Време е да го запалиме јагленот од минатото и да го ставиме темјанот на надежта на него.

 Време е да го запалиме јагленот од минатото и да го ставиме темјанот на надежта на негоНе можеме да ги промениме грешките што ги направивме.Создадените рани не се бришат.Минатото е тоа што е.Но, она што можеме да го направиме е да избереме сега да живееме без да ги правиме истите грешки, но и да до...

Read More

Popular Posts