Image description
Поуки
  1 month ago
 • 71

„Сите тргнаа по лош пат... (Пс. 52:4)“

 „Сите тргнаа по лош пат... (Пс. 52:4)“„За жал, денешната генерација е злобна и изопачена, грешна и горда, чии деца, меѓу кои и јас, последниот од сите и најгрешниот од сите, скршија и станаа изопачени. Го бркаме смирението, го бркаме Бога, Кого со усни го славиме , но нашето срце е далеку од Него.З...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 71

Не месете леб во недела

               Не месете леб во неделаПокојната сестра Ранија од селото Велика Сугубина, мајка на покојниот монах Митрофан од Хиландар, вели дека една недела била кај роднините во селото Слатина. Домаќинката за што подобро да ја нахрани својата братучетка решила да го замеси лебот. Бог и ги отвори д...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 78

Писмо на монах до сите Христијани

 Писмо на монах до сите Христијани Постарите генерации ја паметат неделата како денови за утринска литургија и одмор со семејството. Денес, недела е нешто сосема друго. Еве што им рекол еден монах на сите христијани кои не ја празнуваат неделата како што треба според црковното учење:„Христијанине, з...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Приказна со значење..

 Приказна со значење..  Еден монах еден ден шетал низ шумата и забележал многу чудна глетка. Еден јастреб носеше парче месо во клунот до гнездото. Откако влезе во гнездото, птицата грабливка откинала од парчето месо и го дала на еден гавран Монахот се восхити на она што го виде и помисли. ова е знак...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 70

,,Господи, научине да се молиме, како што ги научи Јован учениците свои“ (Лука 11:1)

,,Господи, научине да се молиме, како што ги научи Јован учениците свои“ (Лука 11:1)А Он им рече: -  „Оче наш, Кој си на небесата“ ( Лука 11:2 )Оче наш! Колку малку разбираме што значи ова! Христос ни го даде Отецот; За време на својот земен живот, Тој често ги повторувал зборовите: „Вашиот Отец е н...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 79

ТОЈ МЕ ЧЕКА

 ТОЈ МЕ ЧЕКАОчајни безбожници!Тие зборуваат, како нив ги чекаат црвите. Тие тврдат, дека нивниот пат на земјата е од мајмун до црв.О, колку сум јас посреќен од безбожниците!Јас знам, дека мојот живот е пат од Бог кон Бога. Бог ме испрати, и Бог го чека моето враќање.Јас се трудам да се вратам како с...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 76

Масло од кандилото на Свети Гаврил Грузијски

Масло од кандилото на  Свети Гаврил Грузијски Моето дете имаше многу тешко оштетување на окото.  Видот нагло му падна на минус пет и овој процес не запре.  По уште еден преглед, беше одлучено да се изврши сложена микрохируршка операција, што ќе биде четврта операција по ред за моето дете.  Сите бевм...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 70

Трите дејствија на злите духови - Свети Игнатиј Брјанчанинов

Трите дејствија на злите духови - Свети Игнатиј БрјанчаниновЗлите духови водат немилосрдна војна против нас за да нè оддалечат од евангелското однесување, нехристијанското смирение, занесот и духовната теорија, за да го спречат нашето ослободување од јаремот на страстите и нашето воскресение, да не...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 67

Големиот лек

Големиот лекКога не живееш со Христа, живееш во меланхолија, во тага, во немир, во неволја. не живееш како што треба. Тогаш се појавуваат многу абнормалности и во телото. Телото, ендокрините жлезди, црниот дроб, жолчката, панкреасот, желудникот се погодени.Тие ви велат: „За да бидете здрави, наутро...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 68

Вистински маж - кој е тој?....

 Вистински маж  - кој е тој?"Биди маж". Оваа фраза ја слушам доста често од роднините, пријателите и медиумите. Но, ако во устата на, на пример, татко ми, тоа звучи природно и очекувано (родителите често сакаат да нагласат дека нивните деца не се она што би сакале), тогаш во однос на другите извори...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 62

Верувај му на Бога

  Верувај му на Бога„Господ е Пастир мој“ ( Пс. 22:1 )Во овој псалм, Давид го опишува својот однос со Господ. Тој е зависен од својот Бог, како што овцата зависи од пастирот. Тој сфаќа дека раката Господова е над него, дека Господ го држи и во оваа свест сета негова сила. Не скршнува од патот, оди т...

Read More
Image description
Поуки
  4 weeks ago
 • 60

Иконата ги прикажува Свети Спиридон и Свети Гаврил Грузијски

  Иконата ги прикажува Свети Спиридон и Свети Гаврил ГрузијскиИконата ги прикажува Свети Спиридон и Свети Гаврил Грузијски. Веројатно многу луѓе знаат: еден од најважните настани на Првиот вселенски собор, свикан во 325 година, беше говорот на Свети Спиридон, кој ја откри ереста на Ариј, кој тврдеше...

Read More
Image description
Поуки
  4 weeks ago
 • 61

Да почекаме се, но...

 Да почекаме се, но...Познавањето на злото на луѓето, односно злото што го прават другите, мало или големо, ја искривува нашата логика, ја слабее нашата сила, бидејќи тоа не се согласува со Бога. На крајот на краиштата, постојано имаме искушение пред нас.Затоа не треба да сакаме да учиме, да знаеме...

Read More
Image description
Поуки
  4 weeks ago
 • 65

Прифаќање на несовршеноста како совршенство...

 Прифаќање на несовршеноста како совршенствоУбава си кога можам да ја прифатам твојата несовршеност како совршенство и можам да го прифатам тоа до смрт.Ова е на крајот на краиштата она што го сакаме кај другиот. Кога твојата несовршеност не само што не ми пречи туку изгледа како прекрасно совршенств...

Read More

Popular Posts