Image description
Поуки
  1 month ago
 • 80

Така ни кажа срцето

 Така ни кажа срцетоКако знаеме дека постои духовниот свет? Кој ни кажа дека постои? Ако луѓето кои не веруваат во божественото откровение не прашаат за тоа, ние ќе им одговориме на следниов начин: „Така ни кажа срцето“. Бидејќи постојат два начини да се знае нешто , првиот е оној за кој зборува Хек...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 68

Секој ден е благословен од Бога и ние сме повикани да му ја дадеме вредноста што ја заслужува!

 Секој ден е благословен од Бога и ние сме повикани да му ја дадеме вредноста што ја заслужува!Има моменти во нашите животи кога се чувствуваме беспомошни, па дури и безнадежни. Секој ден, сепак, е благословен од Бога и ние сме повикани да му ја дадеме вредноста што ја заслужува. Колку и да се чувст...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 69

Бог чука на вратата на нашето срце

 Бог чука на вратата на нашето срцеМинуваат денови, недели, месеци, години. Помина и годинешниот Велигден и верувам дека сè уште не успеавме да ја разбереме, да ја сфатиме смислата, да навлеземе во суштината на животот.Удавени во секојдневието, во постојаното, исцрпувачко трчање, заробени во какво б...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Грижете се да имате мир со сите и светост, без која никој нема да Го види Господа( Евр. 12:14 ).

  Грижете се да имате мир со сите и светост, без која никој нема да Го види Господа( Евр. 12:14 ).   Душевниот мир е божествен дар кој великодушно им се дава на оние кои се помируваат со Бога и ги исполнуваат божествените заповеди. Светот е светлина и се оддалечува од гревот, што е темнина. Затоа гр...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 76

Слово за денот на славното Вознесение според телото на нашиот Господ Исус Христос

   Слово за денот на славното Вознесение според телото на нашиот Господ Исус ХристосОној кој слезе, и Тој се вознесе, над сите небеса, за да исполни сè (небото и земјата) (Еф. 4,10).Горенаведените зборови ги земам јас, возљубени браќа и сестри, од посланието на Свети Апостол Павле до жителите на паг...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 70

БЕСЕДА ЗА ПРАЗНИКОТ ВОЗНЕСЕНИЕ НА НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

 БЕСЕДА ЗА ПРАЗНИКОТ ВОЗНЕСЕНИЕ НА НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОСКолку пријатен придружник на нашиот живот на земјата е пророкот Давид! Тој е таму, на сите патишта на нашето постоење, интервенира со проникливост во сите духовни векови и учествува во секоја фаза од нашиот напредок. Тој се меша со игрите...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 60

Блажен е човекот...

  Блажен е човекот...Свети Јустин ПоповиќБлажени се оние кои плачат за повеќе добрина во луѓето и меѓу луѓето, бидејќи малку ја има;кои плачат за повеќе љубов, зашто и неа малку ја има;кои плачат за повеќе правда, затоа што и од неа има малку.Блажени се сите кои плачат за повеќе вистина, за повеќе м...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Архимандрит Емилијан Симонопетритски -Што е осаменост?

    Архимандрит Емилијан Симонопетритски -Што е осаменост?Затвореното срце кое сè уште не е исполнето со Светиот Дух. Срцето е потопено во неговата осаменост, неговта тага, неговата болка, неговиот одраз, неговиот пустош. Празено е. Како што, кога нашиот стомак останува празен, се жали и се собира,...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 72

Има луѓе кои што и да им понудите никогаш не се задоволни со ништо.

  Има луѓе кои што и да им понудите никогаш не се задоволни со ништо.  Има луѓе кои што и да им понудите никогаш не се задоволни со ништо. Луѓе кои ја заменуваат вашата добрина со слабост.Има луѓе кои во секоја прилика се обидуваат да те спуштат - и да речат дека те сакаат .Има луѓе кои постојано ве...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 76

Нејзиниот мирис, а не злобата...

 Нејзиниот мирис, а не злобатаНашите постапки, оние што излегуваат од нас, не само што излегуваат од нашите усти, туку излегуваат од нас самите, од нашиот дух и им го откриваат на другите луѓе нашето духовно битие.Луѓето ја гледаат нечистотијата на нашиот дух. Тоа нè прави нечисти. Луѓето нè гледаат...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 73

Вечна пролет

 Вечна пролет„Со смоквата направете споредба: штом се подмладат нејзините гранки и пуштат лисја, знаете дека е близу летото“ (Матеј 24:32 ) .Природата не учи многу. Ова е книга која е постојано отворена за нас, достапна за секој што сака да научи од неа. Во пролетта сè се буди, сè изгледа дека дише...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 73

Петнаесет духовни поуки од Свети Јустин Поповиќ

  Петнаесет духовни поуки од Свети Јустин Поповиќ1. Гревовите се земјотреси кои ја вртат целата душа, и ум, и срце и во нив формираат карпести клисури, расцепи, карпи.  И ние талкаме низ нив, низ нашите внатрешни урнатини без дно.  Во исто време, секој грев е болест на умот, болест на срцето, болест...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 69

Ние им даваме совети на другите, но не се вкрстуваме со нив.

 Ние им даваме совети на другите, но не се вкрстуваме со нив.Секој човек има крст во својот живот.Никој од нас нема право да го омаловажува или исмејува крстот на друг. Можеби го сметаме за мал крст, но прашањето не е како го сметаме, туку како конкретната личност го доживува во својот живот.Секој ч...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 71

Луѓето кои го направија својот Крст или го носеа својот Крст на себе....

Луѓето кои го направија својот Крст или го носеа својот Крст на себе...Луѓето кои го направија својот Крст или го носеа својот Крст на себе, се спасија од многу тешкотии и многу проблеми и многу големи зла, кои беа пред нив.Но и луѓето кои имале лични тешкотии, Свети Пајсиј им велел: „Ги гледате дец...

Read More

Popular Posts