Image description
Поуки
  1 month ago
 • 73

Прашањето е КАКО ...

 Прашањето е КАКО ...Велиш дека се исповедаш, се причестуваш и се молиш.Велиш дека си човек на Црквата, но на крајот остануваш себеси. Годините минуваат, но ништо не се менува. Често сте станале тиранин, па дури и демон за другите. Некаде грешиш. Некаде можеби се одмаравте или се справувавте со ваши...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 76

Да бараме ли прошка од непокајан човек?

Елефтериос Елефтеријадис, психологДа бараш прошка од човекот непокајан во момент кога не си музгрешил ништо, му причинува зло и нему и на врската и тебе... Да ја наведнуваш постојано главата, кога другиот неманикакво расположение да слушне, тоа ќе го направи да се однесува уште полошо,од ден на ден....

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 74

„Зошто, зошто овој бескрајно несреќен живот, овој живот на страдање?

  "Зошто, зошто овој бескрајно несреќен живот, овој живот на страдање? "И толку многу луѓе, губејќи ја надежта во Бога и во Богородица, достигнувајќи до точка на исцрпеност, го поставуваат прашањето:Човекот се раѓа плаче, во беда и цел живот страда, и умира во беда.Ова прашање не е нималку празно, з...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Нашата грешка е што не го бараме Христос

 Нашата грешка е што не го бараме ХристосНекои му замеруваат на свештеникот кој не глуми бог…Се плашат дека свештеникот е нормален човек како нив...Наместо тоа, тие се плашат дека свештеникот е понормален од нив, без комплекси, без побожност, без пристојност.Не сакаат свештеникот да се занимава со м...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 75

Ќе те носам како крст...

 Ќе те носам како крст... Да простиш значи да го гледаш другиот таков каков што е, со неговиот грев и неговата неподнослива страна, со сето негово бреме, а јас велам: „Ќе те носам како крст, ќе те носам во Царството Божјо, без разлика дали си. добро или не, ќе те носам на мои рамења, ќе те донесам п...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 72

Одам само во храмот и палам свеќа и тоа секогаш кога ми треба.

  Одам само во храмот и палам свеќа и тоа секогаш кога ми треба.Одам само во храмот и палам свеќа и тоа секогаш кога ми треба.Не можам да влезам во храмот и да гледам љубопитните очи вперени во мене и да ме озборуваат.И јас одговарам. - „Дојдете во црква за Христос, а не за изгледот.Станете свети, з...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 79

Свети Јован Руски и докторот болен од рак

 Свети Јован Руски и докторот болен од ракВо  Евија живеел и работел доктор по име Манцорос. Како лекар бил многу добар, но не верувал во Христа и всушност не сакал да слуша дискусии поврзани со религијата и душата. Тој успеа да се спротивстави на религијата и неговите ставови беа тврдокорни за тема...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 83

Мамо, не плачи! Свети Јован Руски ми направи добро

  Мамо, не плачи! Свети Јован Руски ми направи добро ...Семејство во Атина добило голем удар, нивното дете Василакис, 5-то одделение, наеднаш ги изгубило нервите, се затворило дома, и кога ги почнале тестовите и му била дијагностицирана „миелоидна леукемија“ на 'рбетниот столб. Почна хемотерапијата,...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 72

Многу често забележувате дека оние што се нарекуваат христијани не ги знаат ни најобичните и наједноставните молитви.

  Многу често забележувате дека оние што се нарекуваат христијани не ги знаат ни најобичните и наједноставните молитви.Многу често забележувате дека оние што се нарекуваат христијани не ги знаат ни најобичните и наједноставните молитви. Очигледно е дека не се молат. Молитвата не се учи и не се практ...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Мора да научиме да се будиме со Господ и да одиме во кревет со Него, да јадеме, да работиме и да одиме со Него.

 Мора да научиме да се будиме со Господ и да одиме во кревет со Него, да јадеме, да работиме и да одиме со Него.Прашање:–  Што е најважно за духовниот живот на човекот?Одговор:- Да го зачуваме мирот во нашите срца.Не дозволувајте овој мир да биде нарушен од која било причина. Во нашите срца мора да...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 71

Помилуј го брат ти и Господ ќе те помилува

Помилуј го брат ти и Господ ќе те помилуваХристос ни рекол: „со која мерка ќе измерите, ќе ви се мери“. Со мерката со која мериш друг човек, Бог ќе те измери.Ако си љубезен кон другите, Бог ќе биде љубезен кон тебе.Ако си милодтив кон другите, Бог ќе биде милостив кон тебе.Ако сте нељубезни кон друг...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Кога во човекот не делува Божјата благодат...

Кога во човекот не делува Божјата благодат...  Старец Ефрем од скитот на Свети АндрејКога Божјата благодат не делува кај човекот, човекот покажува духовна мрзеливост и нема волја да го направи својот крст. Ништо од духовното не го утешува и радува.Тогаш човекот се теши со сон, храна, телесни задовол...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 75

И тежок е Неговиот пат. Затоа оди полека.

И тежок е Неговиот пат. Затоа оди полека.„Христовиот пат е долг, тој се протега до крајот на човечката историја. Ако му се брзаше, ќе се измореше, ќе паднеше на сред пат и ќе останеше таму. Додека кога оди бавно, оди сигурно. Неговиот пат е долг, затоа и неговите чекори се бавни.И тежок е Неговиот п...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 75

Тие сакаат да го избришат Бога од светот и од душата на човекот на кој било начин...

   Тие сакаат да го избришат Бога од светот и од душата на човекот на кој било начин...Тие создадоа соодветна средина, во која се разви масонството и сето политичко и општествено зло. Дури и екуменизмот е алатка на масонството.Масонеријата, негувајќи релативност на вредности, има за цел да му се пок...

Read More

Popular Posts