Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Бог не повикува да ја видиме убавината на животот...

 Бог не повикува да ја видиме убавината на живототБог не повикува да ја видиме убавината на животот.Но, не само да го видиме, туку нè повикува да го живееме со нашиот животен став, со нашето однесување, со нашите зборови, со нашите помисли.За да ја пронајдете убавината и да ја видите во животот, прв...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 73

Тешкотиите се чекори

Тешкотиите се чекори Сакаме Царство Небесно без мака, болка и труд.Ние ги обожаваме иконите на светителите, но веројатно тоа го правиме формално. Меѓутоа, во моментот на поклонување, ние во суштина мораме да го прифатиме не само Светото лице, туку и светиот живот што тој/таа го одеше на земјата со ц...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 68

„Подготвено е срцето мое, Боже, спремно е срцето мое...“ (Пс. 56:7)

 „Подготвено е срцето мое, Боже, спремно е срцето мое...“ (Пс. 56:7).Браќа мои, блажен е оној што може да му ги каже овие зборови на својот Господ! Блажен е оној чие срце е целосно подготвено да ја следи волјата Божја!Што значи подготвеноста на човечкото срце? Да ја следи Божјата волја со радост и д...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Во Твојата светлина ќе видиме ја светлината..

 Во Твојата светлина ќе видиме ја светлината...„ја открива темнината во длабините и ја вади на видело смртната сенка;“ ( Јов 12:22 ).Најтемните страни на нашите животи најјасно служат за откровение на небесната светлина – вака доживеала личноста која чекорела по најтемниот пат. Она што Јов го научил...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 94

Постојат два вида искушенија...

 Постојат два вида искушенија...Свети Николај ЈапонскиПостојат два вида искушенија: првиот тип се искушенија кои доаѓаат одозгора; вториот е искушенијата одоздола. Светото писмо ни го кажува следново за искушенијата одозгора: „Топилницата е за сребро, печката – за злато, а срцата Господ ги испитува“...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 76

Молитва среде немири

Молитва среде немириНо, како е можно да се молиме во состојба на немир? Би сакал да наведам пример кои покажуваат дека тоа е можно, дури би се осмелил да кажам дека оваа турбуленција има свои предности, како остри карпи кои ни помагаат да се искачиме високо онаму каде што не можеме да летаме.Приказн...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 75

Бог нè слуша и кога молчиме

 Бог нè слуша и кога молчимеБог не се грижи за местото. Бара само топлина на срцето и чистота на душата.Да, и апостол Павле не се молел во храмот стоејќи или клекнат, туку во затвор легнат на грб, бидејќи нозете му биле прицврстени на штицата.Затоа што, сепак, горливо се молеше, иако падна, и го урн...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Кога нашиот поглед ќе се сврти кон светителите

 Кога нашиот поглед ќе се сврти кон светителите „Кога нашиот поглед ќе се сврти кон светителите, кога ги проучуваме, во нас се раѓа желбата за нивниот живот. Ја гледаме нивната вистинитост, нивната блискост со Бога, дека живееле едноставно, понизно и мирно.Гледаме дека и тие биле како нас, смртни, г...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Секој има крст во својот живот.

Секој има крст во својот живот.И секој е повикан да го подигне со надеж и вера, со смирение и трпение.Никој од нас не знае каков крст има другиот. Дури и да знаеме со сигурност дека не можеме да ја разбереме душевната состојба на другиот, состојбата на неговото срце, неговите мисли, неговата борба,...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Побарајте прошка од Господ

 Побарајте прошка од Господ Меѓутоа, ако по Крштевањето човек живее не како христијанин, туку како паган, навредувајќи го Господа со секакви гревови и не се кае за нив, и ако не ја исчисти душата од гревовите, ќе испадне дека е како некрстена личност. Затоа често слушаме од неверниците: „Еве, верниц...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 68

„Блажени се миротворците, зашто тие ќе бидат наречени синови Божји“

 „Блажени се миротворците, зашто тие ќе бидат наречени синови Божји“Оние кои ја практикуваат добродетелта на мирот кон Бога, кон ближниот и кон самите себе се нарекуваат миротворци и се благословени од Бога. Првиот миротворец е Исус Христос, Синот Божји и Словото. Преку Него настанува помирување и е...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 79

Вие го составувате „Добро Утро“

   Вие го составувате „Добро Утро“Вие го составувате „Добро Утро“.Вие го избирате „добро утро“.Како спиевте синоќа?Како се разбудивте денес?Рековте Фала на Бога?Рековте ли денес дека на секој предизвик ќе гледам како на можност?Дали ќе се предадам на што и да дојде, на текот на нештата, без да се ет...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Со што ќе ги просветлиме нашите деца ?

 Со што ќе ги просветлиме нашите деца ?„Јас сум патот“ (Јн. 14:6), рекол Христос и: „Он би ти дал вода жива“ (Јн. 4:10) и: „Јас сум светлината на светот“ (Јн. 8:12). Каде ќе ги праќаме децата од оваа патека, а да не пропаднат? Со што ќе ги напоиме нивните жедни души? Со глината на земјата, каде пија...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 76

Обидете се...

Обидете се... Обидете се да ја вршите секоја работа на која им служите - нудејќи им и служејќи им на другите, и ќе видите дека вашата уморност има сладост и одмор.Обидете се да се справите со туѓите проблеми и ќе видите дека вашите стануваат помали.Обидете се да се ставите на местото на тој што стра...

Read More

Popular Posts