Image description
Поуки
  1 month ago
 • 65

Нашиот молк нека биде молитва!

  Нашиот молк нека биде молитва!Тишината е злато! Впрочем, тоа е многу точно!Многупати треба да молчите, не од кукавичлук туку од љубов и заштита.Понекогаш молчењето е спасоносна благодат и за вас и за другата личност.Кога да се зборува и кога да се молчи не е лесно да се одлучи. Тоа е резултат на д...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 62

Што е понизност?

   Што е понизност?   Ова е моќта да умреш самиот за да може друга личност да живее. Христос го направи тоа. Светиот апостол Павле вели: Се понизи, односно Христос се лиши од Божествената слава и величина и стана Човек – како нас, без ниту една разлика, освен гревот, кој не го прифати. Тој совршен Ч...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 68

Лек од страст...

 Лек од страстИзлекувањето на страста не лежи во отстранувањето на постоечката страст, туку во нејзината замена со соодветната доблест.На пример страста за кражба. Во одреден момент тој решава да се исповеда и престанува да краде.Ова не е лек од страста на кражбата, туку престанок на делото. Ако нек...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 72

Прекрасен љубовен пат...

 Прекрасен љубовен патИма толку многу чудесни точки во областа на Православието што станува очигледно дека Бог го чува, затоа ги трпи и ќе ги трпи подмолните напади на своите непријатели до крајот на светот.Блажен е оној кој ја прегрнува затоа што добива нешто што е важно во овој сует и лажен свет....

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 70

МАЈКАТА – СТОЛБ НА СЕМЕЈСТВОТО - Свети Гаврил Светогорец Епископ Велички

  МАЈКАТА – СТОЛБ НА СЕМЕЈСТВОТО - Свети Гаврил Светогорец Епископ ВеличкиНародната мудрост вели :каква нива, таков род ; какво дрво, таков плод . На истото се однесуваат и зборовите од Светото Евангелие, каде што Спасителот истакнува, велејќи : „ Се бере ли од чичка смокви и од трње грозје ?“ ( Лк...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 74

Непознат монах: Толкување на Господи Помилуј...

    Непознат монах: Толкување на Господи Помилуј Господи Исусе Христе, помилуј ме, и пократко „Господи помилуј“, бидејќи во времето на Апостолите им било дадено на христијаните и наредено да се кажува непрестајно, како што велат.Но, што значи ова „Господи помилуј“, денес многу малку се оние кои го з...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 69

За постот

 За постотПостот е востановен од Бога со заповедта дадена на првите луѓе во земниот рај - да не јадат од дрвото за познавање на доброто и злото (1. Мој. 2,17). Преку неа Бог сакал уште на самиот почеток да ги научи луѓето на послушност и воздржување."Постот е оружје во духовната борба против поднебе...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 70

Поуки од Свети Гаврил Светогорец Епископ Велички

 Поуки од Свети Гаврил Светогорец  Епископ ВеличкиХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! На светот ништо не е повредно од времето со кое се купува вечноста.НАВИСТИНА ВОСКРЕСЕ! Мојата љубов кон Бога однесе победа.Одам понатаму и патем размислувам:Господе Боже мој, кој не мисли за Тебе, Ти го оставаш и се криеш од него. Т...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 76

20 совети за смирение

 20 совети за смирение Дали те заборавија? Не добија телефонски повици од тебе? Нема врска. И пред сè, не се жалете.Дали ти е згрешено? Заборавете.Дали бевте презрени? Биди среќен.Дали те обвинуваат? Не се расправајте.Дали со тебе се шегуваат? Не одговарај.Дали те пцујат? Тишина и молитва.Да...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 71

Сила на молитвата

 Сила на молитвата Еден ден, двајца секташи пристигнаа со автомобил во манастирот основан од Схиархимандритот Зосима Сокур и почнаа да ги мачат сите со вообичаените секташки прашања: „Како го разбирате овој пасус од Библијата? и така натаму... Но никој не им обрна внимание и еден од нив праша: „Па,...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 68

Брате, ако наидеш на некаква тешкотија или во твоите дела или во зборовите...

 Брате, ако наидеш на некаква тешкотија или во твоите дела или во зборовите...Брате, ако наидеш на некаква тешкотија или во делата или во зборовите или дури во мислите, воопшто не ја барај твојата волја или твојата леснотија, туку гледај да откриеш што е точно волјата Божја и направете го тоа до сов...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 84

... Колку мизерија е предизвикана од суетата и ароганцијата, желбата да се појавиме подобри од она што сме...

 ... Колку мизерија е предизвикана од суетата и ароганцијата, желбата да се појавиме подобри од она што сме... Пред да почнеш да ме осудуваш за мојот живот, земи ми ги чевлите и оди по мојот пат!Шетајте по улиците, ридовите и долините.Почувствувајте ја болката и среќата.Поминете низ годините низ кои...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

Помина уште еден ден

  Помина уште еден денПомина уште еден ден. Работа, помисли, проблеми, афери...Но, почекај малку.Дури и сега, непосредно пред да заспиеш, спомни го Бога. Уште сега, пред да се одморите од борбата на немилосрдното секојдневие, молете се. А ако немате храброст да станете, молете се некое време додека...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 64

Недела на раслабениот - Свети Лука Кримски

Недела на раслабениот - Свети Лука КримскиЕдна вечер  Св. Пророкот Давид одмараше на покривот на својата куќа, а од висината на покривот видел една исклучително убава жена како се капе во соседниот двор. Тој се разгоре од страст за неа и ги испрати своите слуги да ја доведат во неговата куќа. Царот...

Read More

Popular Posts