Image description
Поуки
  1 month ago
 • 68

Појавување во сонот на Свети Георгиј на монахињата Ана...

 Појавување во сонот на Свети Георгиј на монахињата Ана Во појавување на Светителот во сонот монахињата Ана ѝ кажал дека 17-тиот псалм од псалтирот на пророкот Давид е негов сопствен псалм.  Навистина, проучувањето на овој псалм е резиме на животот на Светителот, каде што тој постојано го насочувал...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 74

Чудото на Свети Јован Рус над Василакис...

 Чудото на Свети Јован Рус над ВасилакисМамо, не плачи, Свети Јован ме натера да се чувствувам добро.Семејство во Атина добило голем удар, нивното дете Василакис, 5-то одделение, наеднаш се разболело, започнале да го тестират и му била дијагностицирана „миелогена леукемија“, по допир на рбетниот сто...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 76

Отвори ја устата и кажи што сакаш...

Отвори ја устата и кажи што сакаш...Отвори ја устата и кажи што сакаш...Нема да зажалиш.Колку е убаво да можеш да кажеш „не“.Колку е убаво да можеш да кажеш „не сакам“. Неможам''.Колку е убаво да можеш да кажеш: „Треба да бидам сам некое време“.Многу проблеми започнуваат со тоа што не ја отвораме ус...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 74

Не кажувај: „Немам гревови“

Не кажувај: „Немам гревови“Дали би сакале да знаете дали Исповедта е толку потребна?Порано почесто одевте на исповед, но прекинавте затоа што некој ве исмејуваше поради тоа. Не требаше да прекинуваш. Кого не се исмејуваат луѓето?Знаете што рече најпроникливиот од сите: „Тешко вам што се смеете сега,...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 73

Трансформирајте сè што ви се случува во нешто добро...

 Трансформирајте сè што ви се случува во нешто доброДуховната борба е оваа: да го трансформираш она што ти се случува во добро.Ако си тажен, дај се на молитва. Малку по малку ќе можете да ги излекувате сите ваши слабости.Твојата тага станува радост.Ова што ти го кажувам не е бајка: се случува. Сега,...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 78

Научете да се покаете

 Научете да се покаетеМногумина од нас воопшто не знаат да се покајат и за да се оправдаат велат: „Не знам да се покајам!“ Зар не ги знаеш Господовите заповеди? Повеќето луѓе знаат! Кој знае подобро од самата личност за неговите работи, мисли, чувства? Треба само да се концентрирате, да погледнете н...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 72

Не можеме да ги промениме грешките што ги направивме

 Не можеме да ги промениме грешките што ги направивме.Не можеме да ги промениме грешките што ги направивме.Создадените рани не се бришат.Минатото е тоа што е.Но, она што можеме да го направиме е да избереме сега да живееме без да ги правиме истите грешки, но и да дозволиме нашите рани да зараснат, б...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 71

Недела на Самарјанката - Светиот праведник Алексиј Мечев

 Недела на Самарјанката - Светиот праведник Алексиј МечевНашиот Господ Исус Христос неуморно ги поучувал Своите ученици и слушатели. Затоа, огромни толпи луѓе постојано Го следеа, желни да го слушнат Неговото свето учење.И сега Тој проповеда кај бунарот. Беше уморен по долго патување и топол ден. Са...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 71

Милостината ја спушта Божјата милост кон човекот

 Милостината ја спушта Божјата милост кон човекотНашата милосрдност мора да поаѓа од љубовта кон луѓето на кои им е потребна, не само материјалните работи, туку и духовната помош.Да им користиме и духовно. Кога на очајниот човек му даваме храброст и сила да ја продолжи својата борба, без оглед на не...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 74

Како може верникот да се ослободи од стариот паднат човек?

 Како може верникот да се ослободи од стариот паднат човек? Сите чувствуваме дека ги носиме трагите на стариот човек. Неговата главна карактеристика е самољубието, односно болната егоцентрична „љубов“ кон себе. Самољубието не ни дозволува вистински и несебично да ги сакаме Бога и луѓето.Страстите се...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 72

Зад затворените врати на куќите се крие вистината на нашите животи.

 Зад затворените врати на куќите се крие вистината на нашите животи.Кои сме ние навистина може да се види зад вратата на нашиот дом.Многупати почитта, понизноста, едноставноста, тишината, добрината се лажни облици. Нашата доблест изгледа како облека што ја облекуваме откако ќе излеземе од нашата куќ...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 69

„На Бог му требаат вакви деца со причина“

 „На Бог му требаат вакви деца со причина“На 43 години ја очекував Ања со Даунов синдром.Знаев дека ќе биде вака: Во 11-тата недела направивме пренатален преглед и докторот забележа дека нема назална коска и резултатот од тестот за абнормалности на фетусот покажа дека веројатноста за трисомија 21 е...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 75

МОЛИТВИ ЗА ДУХОВНИОТ ОТЕЦ

 МОЛИТВИ ЗА ДУХОВНИОТ ОТЕЦМОЛИТВА ЗА ДУХОВНИОТ ОТЕЦО, Пресвета Владичице моја, Дево Богородице, Царице  на небесата и на земјата. Чуј ги воздишките и грешната молитва на душата моја која ти ја принесувам за мојот духовен отец, многустрадалниот слуга твој (име). Биди му вечна Сопатничка, во секое вре...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 73

Чудно е...

   Чудно е... Чудно е што банкнотата од 100 денари ни изгледа толку голема кога ја оставаме во црква, а толку мала кога ја оставаме на пазар. Чудно е што еден час поминат во читање молитви и сеќавање на Бог ни изгледа толку долг, а еден час поминат во гледање телевизија изгледа толку краток. Чу...

Read More

Popular Posts