Image description
Поуки
  1 month ago
 • 68

ТИ НЕ САКАШ ДА ГРЕШИШ, А ГРЕШИШ ТЕШКО..( Писмата на валаамскиот старец)

Добро е што се вежбаш во Исусовата молитва. Светите отци молитвата ја нарекувале Царица на христијанските добродетели, бидејќи таа ги привлекува и останатите добродетели. Но, колку е молитвата возвишена, толку и труд бара. Преподобниот Агатон вели: „Молитвата до последниот здив е поврзана со напорот...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 69

Соблазната е чедо на самољубието!

Св. Игнатиј Брјанчанинов – Главен карактеристичен белег на лицемерот, првата стрела што тој ја пушта кон ближниот е соблазната, и осудувањето на ближниот кое произлегува од неа. Соблазната во намерата на злосторникот честопати е лажна и измислена и служи како оправдан предлог за извршување на злосто...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 73

Лекција, благослов и љубов

Елефтериос Елефтеријадис, психолог Поради три причини доаѓаат луѓето во нашиот живот. Или како лекција, или како благослов, или од љубов... Доаѓаат како лекција за да нѐ научат на нешто. Некогаш на лесен начин, некогаш со болка. Со тешкотија, со зло. Често не го сфаќаме тоа, но дури тешкотиите, конф...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 75

Сѐ што не ме убива, ме прави ли посилен?

Сѐ што не ме убива, ме прави посилен? Ана Кирјанова Сѐ што не ме убива, ме прави посилен! Тоа го рекол Ниче, тогаш полудел, а потоа и умрел. Затоа што ова се убави зборови, но тоа не е вистина. Сѐ што не нѐ убива во тој миг, нѐ убива постепено, незабележливо. Ја убива нашата добрина...... Continue R...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 75

Совршени, непогрешливи и свети

Митрополит Атанасиј Лимасолски Ние ја поистоветуваме совршеноста со непогрешливоста. Затоа и лесно се соблазнуваме. Се соблазнуваме дури и од нашите духовни отци, од нашите епископи, од свештенослужителите кога ќе ги видиме дека грешат. А тоа што се соблазнуваме, знаете, е показател на нашата незрел...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 74

И доброто и злото имаат крај

Овде на земјата, секое добро и секое зло имаат крај Свети Јован Златоуст Погледни, колку тврдини и палати на цареви, владетели и началници се претворени во рушевини! Сети се, колку сила и колку богатство имаа некогаш! А сега дури и имињата им се заборавени. Светото Писмо вели: „Многу владетели ја из...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 61

Човек – кактус

Елефтериос Елефтеријадис, психолог Човекот кој не зборува, кој не се грижи за себе, завршува како кактус. Собира, собира, собира во себе сѐ дотогаш кога он него почнуваат да излегуваат трња. И тогаш не може да се зближи со луѓето околу него. Затоа, да бидеш резервиран кога ќе видиш еден човек груб,...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 75

Поголем благослов

Архим. Павлос Пападопулос Убаво е да патуваш.Но, поубаво е да патуваш со друштво.Благослов е да живееш.Но, поголем благослов е да го делиш својот живот со другите.Блажен е оној кој љуби.Но, тројно блажен е оној кој дава и прима љубов.Благословен е оној кој бара прошка.Тројно благословен е оној кој п...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 74

Кога не дејствува благодатта Божја во човекот

Кога благодатта Божја не дејствува во човекот, тогаш тој покажува една мрзливост за духовните работи и нема расположение ниту да се прекрсти. Ништо од духовните нешта не го утешува и не го задоволува. Тогаш човекот се задоволува со спиење, храна, телесни задоволства, пари и слава. Чувството на тага,...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 75

Како ме гледаш, чедо?

Дошол еден млад искушеник во манастир, и духовникот го прашал: „Како ме гледаш чедо?“ Младиот искушеник му одговорил: „Како Самиот Бог“. По три години станал монах, и духовникот пак го прашал: „Како ме гледаш, чедо?“ Младиот монах одговорил: „Како ангел Божји“. По три години духовникот го прашал пак...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 70

За четирите видови на заедница со Бога во Православната Црква

 За четирите видови на заедница со Бога во Православната ЦркваСтарец Клеопа ИлиеОтци и браќа,Нашето соединување и општење со Бога се одвива на два начина. Со тајната заедница на Телото и Крвта Господови и со духовното заедништво. Вториот начин е дополнително поделен на три други начини. Затоа, во ов...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 77

„Свеќата“ на неговата мајка...

 „Свеќата“ на неговата мајка...Тројца млади пријатели стојат пред големата влезна врата на манастирот и изгледаат нерешени дали да поминат низ неа или не.„Еј Лефтерис, не можеме да влеземе со цигари во уста, ќе не избркаат...“„Што велиш, мајка ми е болна, ако не не пуштат, нема да оздрави...“Лефтери...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 71

Нека нашиот збор биде со благодат

 Нека нашиот збор биде со благодат„Јазикот е мал орган, но големи работи зборува“ ( Јаков 3:5 ).Навистина, колку добро понекогаш може да се направи со еден збор, изговорен во вистинско време, смислено, збор што доаѓа од срце, плод на добро чувство, возвишена мисла. Од друга страна, колку незамисливо...

Read More
Image description
Поуки
  1 month ago
 • 72

Три работи го менуваат човек

 Три работи го менуваат човекот  Љубов, болка и молитва.Малку добри шанси некој има и љубовта може да му го промени животот. Тоа буквално може да го трансформира. И од див човек да стане светител. Од волк, да стане божјо јагне.Кога љубовта не е доволна, тогаш болката владее. И таа делува како можнос...

Read More

Popular Posts