Ogledalo - orthodox news portal & aggregator
Image description
Беседи

Архиепископот г.г. Стефан:Продолжи ги богољубивите и родољубивите дела

 Преосветен владико,Денес, на празникот на светите првопрестолни апостоли Петар и Павле, со силата на Пресветиот и Животворен Дух, во заедничката молитва со присутниот народ Божји, и преку возложените раце на архијереите, ти постана епископ во Црквата Христова и приемник на апостолското служење...

Read More
Image description
Празници

СВЕТИТЕ СЛАВНИ СЕФАЛЕНИ И ПРВОВРХОВНИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ

СВЕТИТЕ СЛАВНИ СЕФАЛЕНИ И ПРВОВРХОВНИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ УТРЕНА Тропар, глас 4. Првопрестолници на апостолите, и учители на вселената, Господарот на сите молете Го, да ѝ дарува мир на вселената, а на душите наши – милост голема. По првата катизма, седален, глас 8. Откако ја остави бездната на ло...

Read More
Image description
Беседи

На што ли се надеваат оние што им служат на туѓи интереси – човечки – демонски?

Кажи само збор (04.07.2020 15:46) А кога влезе Исус во Капернаум, се приближи до Него еден стотник и Го молеше говорејќи: „Господи, слугата мој лежи дома фатен и многу страда“. Исус му рече: „Ќе дојдам и ќе го излекувам“. А стотникот одговори и рече: „Господи, не сум достоен да влезеш под мојот пок...

Read More

Popular Posts