Image description
Поуки
  1 week ago
 • 33

Платата на работниците се исплаќа на крај

 Платата на работниците се исплаќа на крајПлатата на работниците во Господовото лозје се исплаќа на крајот. Па дури и ако некој работи во Него од првиот час на денот, т.е. од младоста на својот живот, па дури и ако работи од третиот и шестиот час, т.е. од средината на својата возраст, и ако работи н...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 31

Чудотворно исцеление од Светата Причест...

 Чудотворно исцеление од Светата ПричестЕдна жена по име Велика П., добра домаќинка од село Брусник, раскажува како пред две години лежела болна во Битолската болница.Раката и беше многу отечена. Лекарите и го пробиле отокот и од раката и излегувало големо количество гној. Потоа, еден ден ѝ пришол о...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 29

Дали е можно да се моли насекаде?

 Дали е можно да се моли насекаде?„Кога ги чув тие зборови, седнав и заплакав и бев нажален неколку дена, постев и се молем пред Бога небесен“ ( Неем. 1:4 ).Би сакал повторно да размислам за оваа случка од животот на Неемија. Пред нас е човечката душа во ненадејна, искрена заедница со Бога. Неемија...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 28

Недела 3. по Педесетница, спомен на Светите Козма и Дамјан

Пишува: Игумен Фотиј, манастир Св. Јоаким Осоговски Господ Исус Христос им го дарил на своите ученици Мирот Божји. Навистина, она што на секој човек му е потребно, е тој благодатен и животворен мир кој се излева од Господа. На обременетите и напатени човечки души, единствено мирот и спокојот им с...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 27

Барајте го Царството Божјо и Неговата праведност.

 Барајте го Царството Божјо и Неговата праведност.Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух.Кога се читаат зборовите на Спасителот дека може да се живее толку едноставно, толку безгрижно, ако душата не се грижи за храна и пиење, а телото не се грижи како да се облече, во нас се борат две различни чув...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 35

Празникот на Светите апостоли Петар и Павле прославен во Битола

Празникот на Светите апостоли Петар и Павле, којшто е именден на Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, беше прославен со света архијерејска Литургија во соборниот храм „Свети Великомаченик Димитриј“, во Битола. Литургијата ја служеше Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Петар, во с...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 34

Собор на Дванаесетте Апостоли – Павловден

„(Исус) избра дванаесетмина да бидат со Него, и да ги праќа да проповедаат;и да имаат власт да лекуваат болести и да изгонуваат бесови“(Марко 3: 14-15) Слушајќи го списокот со имиња, кои Спасителот ги избрал да бидат Негови ученици, сите ние го забележуваме фактот дека, за идни проповедници на Сл...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 33

Мора да внимаваме нашите гревови, а не на гревовите на нашите ближни

 Мора да внимаваме нашите гревови, а не на гревовите на нашите ближни Голема и страшна е оваа Христова заповед. Сите ние, почнувајќи од мене, постојано меѓусебно се судиме и критикуваме и за тоа ќе му дадеме причина на Големиот суд на нашиот Господ и Бог Исус Христос. Тој ќе не суди затоа што и ние...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 35

Што мислеле Светителите за Светите Апостолите Петар и Павле?

 Што мислеле Светителите за Светите Апостолите Петар и Павле? Животот на двајцата потврдува: никогаш не треба да очајувате. Да, животот може да се започне одново ако овој живот е со ХристосПатот до Христос за Апостол Павле бил многу тежок. Откако веќе поверувал, веќе станал христијанин, со болка рек...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 33

Значењето на Љубовта...

 Значењето на ЉубовтаВо името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Значењето на љубовта е смислата на животот, бидејќи љубовта, и покрај она во што често веруваме или замислуваме, не е едноставно чувство.Кога зборуваме за Бог и велиме дека Бог е љубов, не мислиме дека Тој е емоција без крај. Мислиме неш...

Read More

Popular Posts