Image description
Поуки
  1 week ago
 • 39

Свети Пајсиј Светогорец и современите „Пајсијанци

Свети Пајсиј Светогорец и современите „Пајсијанци“За Светиот старец Пајсиј се пишува многу. Луѓе кои го познавале и кои не пишувале за неговите зборови и неговото искуство.„Старецот ми кажа вака или онака. Безброј зборови, цитати на Светителот.Напишани се многу книги со ставовите на светителот за ра...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 33

Првите Апостоли Петар и Павле

  Првите Апостоли Петар и ПавлеСе прашувам и се чудам, како Светите Апостоли кои ги празнуваме денес, постигнале толку големи и извонредни чуда! И како може некој да не се восхитува и чуди?Размислете, браќа мои, што бил Апостол Петар порано? Рибар. Тој не знаеше ништо друго освен да лови риба со мре...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 36

Свети Апостоли Петар и Павле – Петровден

„Ти си Петар и на тој камен ќе ја изградам црквата Своја…“(Матеј 16, 18) Погледнувајќи ги со своите духовни очи ликовите на денешните славени­ци – великите, духоносни, првоврховни и богопросветени апостоли Петар и Пав­ле, можеме со благоговение да се поклониме пред величието на нивниот ду­ховен п...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 33

Петровден

Пишува: Игумен Фотиј, манастир Св. Јоаким Осоговски Денеска го празнуваме овој голем празник, посветен на двата Апостоли Првоврховни, Светите Петар и Павле. Тие се големи примери на благодатта Божја. Тие со својот живот кој Му го доверија на Господ, проповедајќи ја Божјата наука на човекољубието,...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 38

И најдобрите души го имаат тука и таму, живеат таен живот...

 И најдобрите души го имаат тука и таму, живеат таен живот...  Целиот наш земен живот, од раѓањето до последниот здив, во моментот на смртта ќе се појави како единствен безвременски чин. Неговата содржина и квалитет ќе можеме да ги видиме додека трепнеш. Често ја уверуваме нашата совест со помислата...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 43

„...Повеќе се трудев, повеќе рани поднесов...„

  „...Повеќе се трудев, повеќе рани поднесов...„„...Повеќе се трудев, повеќе рани поднесов, повеќепати бев затворан во темница, и многупати на умирање; Од Јудејците примив петпати по четириесет без еден удар;трипати сум удиран со стапови, еднаш каменуван, трипати претрпев бродолом, и ноќ и ден помин...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 42

Успението на Свети Софрониј Сахаров...

 Успението на Свети Софрониј Сахаров Успението на  Свети Софрониј Сахаров. Заспа точно една година пред свети Пајсиј Светогорец. Има луѓе кои со својот живот и учење ја оживеале теологијата на Црквата како што живееле и поучувале големите Отци. На 11 јули 1993 година, тој полн со денови и на 97 годи...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 38

Кои се моќните молитви...

 Кои се моќните молитвиОд длабочините на моето срце гласно викам кон Тебе Господи, Господи слушни го мојот глас (Пс. 129, 1). Што значи од длабочините?Не само со мојата уста, ниту само со мојот јазик, затоа што зборовите се излеваат дури и кога нашите мисли се уште талкаат, туку од длабочините на ср...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 38

Господ ја има мојата душа...!

 Господ ја има мојата душа...!Господ ја има мојата душа...!Господ да ги благослови сите оние кои продолжуваат да бидат силни и имаат море од чувствителност...Има Господ за сите оние кои сакаа нешто што не го добија...Има Господ за сите оние кои страдаат во тишина и тивко плачат...Има Господ за сите...

Read More
Image description
Поуки
  2 weeks ago
 • 42

Рождество на Свети Јован Крстител

Пишува: Игумен Фотиј, манастир Св. Јоаким Осоговски Црквата Божја е втемелена во верата на Апостолите и учениците Христови. И сите последователни ученици на Христовата наука се апостоли и учители на Христовиот пример и на Неговата прекрасна наука. Сите верници во историјата на светот се носители...

Read More

Popular Posts