Image description
Поуки
  6 days ago
 • 35

Непосредно по Големиот вход

Прозбена ектенија Прозбената ектенија: „Да ја исполниме нашата молитва пред (кон) Господа…“ е продолжение на големата ектенија. Потекнува од околу 5 век. Поголем дел од прозбите се среќаваат двапати во текстови на двете византиски Литургии. Тоа настанало околу 8 век, а до тогаш слична ектенија им...

Read More
Image description
Поуки
  6 days ago
 • 39

„Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешниот/ата„

„Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешниот/ата!„ Оваа молитва навистина прави чуда и затоа се смета за исклучително важна, ако не и најважна од сите. Научете ја оваа молитва, започнете со неа. Научете го на овој начин: заклучете ја вратата од вашата соба, ако сакате, стојте; ако сак...

Read More
Image description
Поуки
  6 days ago
 • 37

Денеска се навршуваат 106 години од погубувањето на Светото руското царско семејство Романови

   Денеска се навршуваат 106 години од погубувањето на Светото руското царско семејство Романови. Ужасот што се случи тоа утро на 17 јули 1918 година во подрумот на куќата Ипатиев во Екатеринбург е неискажлив и секако никаков опис и ниту една приказна или легенда не можат да го оправдаат. Царот Нико...

Read More
Image description
Поуки
  6 days ago
 • 29

КОГА СЕ БОЛНИ ДЕЦАТА

 КОГА СЕ БОЛНИ ДЕЦАТА„Тешка болест кај детето,секогаш вели дека е дојдено време семејството да се покае. Тоа ве поттикнува да го зајакнете вашиот духовен живот.Важно е на детето да му се дадат Светите Христови Тајни за да се постави добра основа за неговото лекување. А нашата Црква стои на Крвта Гос...

Read More
Image description
Поуки
  6 days ago
 • 30

Како што напредува световната учтивост, така напредуваат едноставноста, радоста и природната човечка насмевка...

 Како што напредува световната учтивост, така напредуваат едноставноста, радоста и природната човечка насмевкаЧовекот кој се оддалечува од Бога не наоѓа душевен мир ниту во овој временски, ниту во вечниот живот. Зашто, кој не верува во Бога и во идниот вечен живот, останува неутешен во овој живот и...

Read More
Image description
Поуки
  6 days ago
 • 30

Сеќавање на едно од духовните деца на Свети Гаврил Грузијски

 Сеќавање на едно од духовните деца на Свети Гаврил ГрузијскиЕдно од духовните деца на Свети Гаврил Грузијски , по име Нодар, го раскажа оваа :Отец Гаврил еднаш пројде неколку дена со мене и мојата фамилија. Ја осветивме целата куќа и цела ноќ разговаравме и се молевме. Потоа отец Гаврил кажа: ,,Нод...

Read More
Image description
Поуки
  6 days ago
 • 30

Празникот на Полагањето на чесната риза на Пресвета Богородица во Влахерна прославен во манастирот Заум

„Реките со чудеса, Богородице, кои течат од од твојот сечесен ковчег како од рајот и кои им излеваат благодети на оние кои те почитуваат верно, го напојуваат лицето на земјата. Затоа те воспеваме, и верно те фалиме, и со благодарност постојано викаме: Радувај се, единствена надеж на оние кои те восп...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 31

Заедно со нашиот Христос се ќе поминете...

  Заедно со нашиот Христос се ќе поминете...Луѓето, дете мое, се поделени на овој свет на добри и лоши, богати и сиромашни, образовани и необразовани, благородни и груби, интелигентни и глупави. Но, сите тие се собираат во еден момент.Во болка. Затоа што сите луѓе, без исклучок, ќе страдаат во својо...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 44

Јас би сакал да ве избркам од храмот со камшик...

 Јас би сакал да ве избркам од храмот со камшик... Литургијата завршува. Владиката Питирим Нечаев излегува со Светиот Путир и почнува да го причестува на народот. Целиот храм ита кон него, се формира мало гурање во првите редови. Повикува свештеник, му го подава Путирот и влегува олтарот.Излегува со...

Read More
Image description
Поуки
  1 week ago
 • 40

Ви благодарам...

 Ви благодарам...Им благодарам на сите оние кои се смеат на моите соништа... ја инспирираат мојата имагинација...Благодарам на сите што ме исполнуваат со лаги...ми ја даваат моќта на вистината...Им благодарам на сите што не веруваа во мене...ме научија како да поместувам планини.Сакам да им се забла...

Read More

Popular Posts