Image description
Поуки

„He убивај” – значи одбери живот. (Арх. Рафаил Карелин)

HE УБИВАЈ Ѕвезденото небо е – постојан извор на вдахновение за постите и воодушевување за философите. Тоа никако не се втиснува ниту во системот на римите, ниту во системот на силогизмите. Ѕвездите се – симбол на вечноста, искри на ноќта, скаменети во лет, зрак светлина во бескрајната да...

Read More
Image description
Беседи

ГОВОР НА ЕПИСКОПОТ ХЕРАКЛЕЈСКИ Г. КЛИМЕНТ НА ТРИБИНАТА „КАКО ДА СЕ РАДУВАМЕ ВО ВРЕМЕ НА КРИЗИ“

Обраќањето на Епископот хераклејски г. Климент на трибината „Како да се радуваме во време на кризи“, која се одржа на 30. 09. 2022 година во Скопје. Почитуван директоре на КОВЗРГ г-дин Даријан Сотировски,Уважени претставници на црквите, верските заедници и религиозните групи,Драги пријатели,Браќа и...

Read More
Image description
Катехизис

КРИЗАТА НА ПУБЕРТЕТОТ

КРИЗАТА НА ПУБЕРТЕТОТ“Толку многу плачев што очите ми се зацрвенија . Тажна сум и вознемирена а не знам ни зошто. Сакам да го запрам времето, да бидам некаде далеку.Животот  ми изгледа на пат со етапи, со награди на секоја етапа. Но “ако зафркнеш“, нема да добиеш ништо. Јас “се зафркнав“. Чувс...

Read More

Popular Posts