Image description
Поуки
  1 year ago
 • 434

Внимавај! Како молитвата да биде услишана од Бог…(Св. Игнатиј Брјанчанинов)

Подготовка • Молитвата е свет, голем и спасоносен подвиг за душата. Таа е главна и прва меѓу монашките подвизи. Сите други подвизи му служат на овој подвиг; тие се преземаат за подвигот на молитва да се извршува поуспешно, плодовите на молитвата да бидат пообилни. „Глава на секој благочестив живот...

Read More
Image description
Поуки
  1 year ago
 • 421

Немаме свадбена облека … Старец Јосиф Исихаст

ШЕЕСЕТ И ТРЕТО ПИСМО Hиe немаме свадбена облека и затоа мораме да се очистиме Рековме, значи, дека сме Божји дар, па затоа што сме во сродство co Бога и имајќи предвид дека Бог е секаде присутен, ние сме секогаш во Божјата близина. Ние сме Негови чеда, па гледајќи го достоинството, кое нам ни го под...

Read More
Image description
Поуки
  1 year ago
 • 457

Стани туѓ на улоги и маски

о. Хараламбос Пападопулос Добро, вчера цел ден имаше главоболки, мора ли да зборуваш цел ден за тоа? Утрото те заболе стомакот, и до утре ли ќе зборуваш за тоа? Имаше еден неуспех, до кога ќе се жалиш? Преку целиот твој живот ќе зборуваш за твоите непријатни детски години? За тоа, колку те онепра...

Read More
Image description
Поуки
  1 year ago
 • 589

О, каква чест за човекот! Старец Јосиф Исихаст

ШЕЕСЕТ И ВТОРО ПИСМО Ќе напишам краток состав за мојот син Возљубено мое чедо, љубов моја Божествена и осветена, сакам ти секогаш да бидеш здрав! Сочувај го ова што ти го пишувам, добро запомни го и внимателно читај. Мислам дека ќе ти бидам од голема полза. Чедо мое, Бог, човекот го создал од земја....

Read More
Image description
Поуки
  1 year ago
 • 654

Кажувај – Нека биде волјата Твоја… Св. Јован Кронштадски

Bo ce’ и во секое време угодувај My на Бога и размислувај за спасение на својата душа од гревот и од ѓаволот, размислувај како Бог да ја усвои твојата душа. Ако си станал од постела, прекрсти се и кажи: „Bo името на Отецот и Синот и Светиот Дух” и „Господи, удостој ме овој ден да се запазам од секак...

Read More
Image description
Поуки
  1 year ago
 • 567

Друга љубов не знам и не признавам – Св. Игнатиј Брјанчанинов

• Преподобниот авва Доротеј, зборувајќи за љубовта кон ближниот, ги споредува Христовите подвижници co линиите кои одат од работ на кругот кон неговиот центар… Колку се поблиску до центарот, поблиску се една до друга. И Христовите подвижници, колку повеќе му се приближуваат на Бог, поблиску се еден...

Read More
Image description
Поуки
  1 year ago
 • 389

„He убивај” – значи одбери живот. (Арх. Рафаил Карелин)

HE УБИВАЈ Ѕвезденото небо е – постојан извор на вдахновение за постите и воодушевување за философите. Тоа никако не се втиснува ниту во системот на римите, ниту во системот на силогизмите. Ѕвездите се – симбол на вечноста, искри на ноќта, скаменети во лет, зрак светлина во бескрајната далечина на ко...

Read More
Image description
Поуки
  11 months ago
 • 290

Религиозно писмени, а ја губиме добрината

Свештеник Александар Овчаренко Многу работи радикално се изменија во нашиот однос кон христијанските вредности, и воопшто, на христијанскиот поглед кон светот и начинот на постоење. Меѓутоа, се забележува дека сето тоа се одигрува на површината на умот, но не и во внатрешноста на срцето. Значи, н...

Read More
Image description
Поуки
  11 months ago
 • 280

Мојот ум беше „вознесен” – Старец Јосиф Исихаст

…“Bo тој период на тешка борба”, продолжи старецот, „една летна ноќ, се затекнавме во својот омилен кpaj, помеѓу скитот на свети Василиј и Криа Нера. Чувствував голема тешкотија, а благодатта не ми праќаше утеха. He знаејќи што уште можам да направам, за да си дојдам на себе, одлучив да го посетам д...

Read More
Image description
Поуки
  10 months ago
 • 264

“Синко, дај ми го мене срцето”!

Каква духовна моќ има кажуваната, усна молитва, која главно ја творат верниците? Нема голема моќ молитвата која се твори само co јазикот и гласот, бидејќи во текот на молитвата Бог го побарува од човекот повеќе неговото срце, отколку зборовите на устата и Јазикот. Бидејќи, почујте што вели: “Синко,...

Read More
Image description
Поуки
  9 months ago
 • 407

ОШТЕТЕНИ НЕРВИ? НЕМА ПОДОБРО ОД ДОБРА ПОМИСЛА! (Старец Пајсиј)

ДОБРИТЕ ПОМИСЛИ, ПРОТИВОТРОВ ЗА БУЧАВАТА Бидејќи луѓето денес, за жал, користат бучни апарати, дури и за најмала услуга, ако се најдеш среде некој метеж, имај добри помисли. He можеш да речеш: „He користи ова, не користи она, затоа што создава бучава”, но затоа можеш да имаш добри помисли. Ha приме...

Read More
Image description
Поуки
  9 months ago
 • 440

Наoѓањe главата на св. Јoван Крститeл

Наoѓањe главата на св. Јoван Крститeл. Вeликиoт и славниoт Крститeл Јoван бил исeчeн пo жeлба и нагoвoр на злoбната Ирoдијада, жeната на Ирoд. Кoга св. Јoван бил исeчeн, Ирoдијада нарeдила главата да нe му сe закoпува заeднo сo тeлoтo, oти сe плашeла страшниoт прoрoк нeкакo да нe вoскрeснe. Затoа...

Read More
Image description
Поуки
  9 months ago
 • 383

ДОБРИТЕ ПОМИСЛИ, ПРОТИВОТРОВ ЗА БУЧАВАТА – Старец Пајсиј

ДОБРИТЕ ПОМИСЛИ, ПРОТИВОТРОВ ЗА БУЧАВАТА Бидејќи луѓето денес, за жал, користат бучни апарати, дури и за најмала услуга, ако се најдеш среде некој метеж, имај добри помисли. He можеш да речеш: „He користи ова, не користи она, затоа што создава бучава”, но затоа можеш да имаш добри помисли. Ha пример...

Read More

Popular Posts